Alpe Adria Trail 2016

Grossglockner – Gmund

168 km in 6500 višincev
10 AAT etap
22. 7. do 31. 7. 2016 – 8 dni
150 € / osebo (vključen prevoz)

 

Alpe Adria Trail je 750km dolga v obe smeri označena pohodniška pot, ki se vije od vznožja najvišje gore v Avstriji Velikega Kleka (3798m) v Avstriji preko Slovenije in Italije do Milj ob Jadranskem morju. Slovenski del od Kranjske Gore do Tolmina, ki je eden najlepših na celotni poti smo prehodili lani. Več o njem si lahko preberete tukaj.

GPS sled naše poti

GPS sled naše poti

Pohodnikov na poti smo konec julija srečali za prste obeh rok, tako da je v glavni poletni sezoni to prava destinacija za mir in odklop, definitvno bo ta pot z svojo bujno alpsko floro in favno pravi bum v prihodnosti. Prenočišča so na voljo od 35-70 evrov in jih je dovolj ob zaključku posamezne etape. Mi smo se poti lotili samopodporno, to pomeni spanje zunaj, hrano smo kupovali v trgovinah in nabirali (gobe, robide, maline) sproti, vodo natočili v potokih in izvirih, kjer smo se tudi umivali, koče/gostišča pa smo uporabili zgolj za pivo in kavo. Vodnatost in pitna izvirska voda je velika prednost AAT poti pred drugimi podobnimi potmi (npr. Via Dinarico), koža po umivanju čisto drugačna. Kampiranje je prepovedano, zato smo se odločili za bivakiranje (tarp za streho, bivak vreča, napihljiva blazina, srebrna podloga ter spalka) in nismo imeli težav najti primeren, odljuden prostor za spanje, po možnosti kje blizu vode. Najbolj udobna pa je bila noč, ki smo jo preživeli na seniku.

Sreča je pot

Sreča je pot

Teža nahrbtinka je znašala nekje okrog 15 kg skupaj s hrano in vodo, kar je precej več v primerjavi s španskim Caminom. V klanec, ki jih je tukaj dosti, šteje vsakih 100 gramov. Palice so še kako dobrodošle. V 8. dneh smo zapravili 150 evrov po osebi skupaj s prevozom tja in nazaj. Na voljo sta 2 vodiča v nemščini in eden v angleščini, ki je izšel malo preden smo se podali na pot. Če želite uporabljati smartphone, sta na izbiro AAT iTunes in Andriod app z vsemi potrebnimi informacijami. Označbe na poti so zelo dobre. Na začetku/koncu posamezne etape je obeležje s tablo in opisom prejšnje ter naslednje etape. Navigacija po tem delu poti je zelo enostavna.

Do izhodišča:

Do razgledne ploščadi s pogledom na Grossglockner Kaiser Franz Josefs Hohe (2365m) smo prišli s prevozi.org in lokalnim avtobusom. Na prevoze smo oddali povpraševanje Ljubljana – Heiligenblut in imeli izredno srečo, da smo dobili klic ter direkten prevoz s ceno 50 evrov za 3 osebe. Opcija je tudi vlak, a precej dražja (40 evrov na osebo) in bolj zamudna. V Heiligenblut smo prispeli v petek okrog 22-ih in s čelkami iskali prostor za nočitev malo ven z vasi, zjutraj pa ujeli edini avtobus (cena 8 evrov po osebi), ki pelje na razgledno ploščad do izhodišča.

This slideshow requires JavaScript.

Z vsako potjo znova opažam, da je bolj kot sama destinacija pomemben način potovanja. Backpackerjem priporočam, da namesto obiskovanja mest in znamenitosti z javnimi prevozi poskusijo čar potovanja s kolesom, kolesarskim navdušencem pa potovanje na dveh nogah z nahrbtnikom. Lahko rečem, da je bil to ultimativni trip vrnitve/sobivanja k naravi, ki bi ga lahko izboljšali samo še, če bi poznali in uporabljali užitne/zdravilne rastline na poti.

Srečno pot!
Simon


1. dan Kaiser Franz Josefs Hohe – Apriacher Stockmuhlen

This slideshow requires JavaScript.

2. dan Apriacher Stockmuhlen – Travnik pri kravjekih pred Marterle-jem

This slideshow requires JavaScript.

3. dan Travnik pri kravjekih – Preddverje zapuščene hiše nad Stall-om

This slideshow requires JavaScript.

4. dan Preddverje zapuščene hiše nad Stall-om – Ausserfragant

This slideshow requires JavaScript.

5. dan Ausserfragant – Mallnitz

This slideshow requires JavaScript.

6. dan Mallnitz – Senik pri Untergratschachu

This slideshow requires JavaScript.

7. dan Senik pri Untergratschachu – Romarska cerkev Marije v Hohenburgu

This slideshow requires JavaScript.

8. dan Romarska cerkev Marije v Hohenburgu – Gmund

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply