Iška in Zala Trail

Reki Iška in Zala sta v vročih poletnih mesecih zmeraj aktualni. Divja narava blizu prestolnice na dosegu roke. Tokrat smo se podali od Doma v Iškem Vintgarju po planinski poti do izvira Šumnik in po/ob strugi in soteski Vintgar nazaj.  Kot oprema so obvezne palice (zaradi zdrsa na mokrih skalah), waterproof nahrbtnik in obutev primerna za v vodo. Uporabili smo preiskušene Inov8, ki samo spustijo vodo skozi in se ne napijejo. Dobro je imeti s sabo tudi kakšno vrv, saj sem pri plezanju po skali s telefonom vred čofnil v tolmun. Prava osvežilna tura za poletne dni!

Video by Leon Grenko. 


Naslednji vikend je bila bolj bolj kisla in deževna sobota, a se globoko v (pra)gozdu na območju medveda in med hojo po Zali, dež spoh ne občuti Od Doma v Iškem Vintgarju po planinski poti do Rakitne. Tam kosilo in potem spust do reke Zale ter po strugi nazaj do sotočja z Iško Vrbice.

Pot je tehnično bolj zahtevna kot po reki Iški. Podobno je nekje mogoče hoditi po vodi, drugod pa je treba v hrib naokrog in nazaj dol do vode. Nabere se ogromno malih višincev. Kar nekajkrat smo morali uporabiti vrv, ker je bila nevarnost zdrsa precej velika. Koncentracijo je potrebno ohranjati pri vsakem koraku. A velika količina negativnih ionov poplača vse. Tudi kak klop se na koncu najde.

Video by Leon Grenko.


This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply