Spanje z naravo

Spanje na prostem, v hotelu brez zvezdic, a pod zvezdami, kjer ni domačega udobja in varnosti, kjer najdeš notranji mir in začutiš utrip divjine. Pod tanko kopreno zelenja se skriva nesramno lep, popoln svet.

Ni lepšega, kot zjutraj prebuditi se ob pogledu na naravo, ki se prebuja z nami. Z razgledom proti prostranim poljem in gozdovom, s pogledom na mogočne gore ali z razgledom na morje, jezero, kjer smo pred spanjem namakali svoje utrujene noge ali ob bistrem potoku, kjer se z živo vodo osvežimo in poživimo.

Šotorjenje na črno in divje bivakiranje

V Sloveniji je za prekršek predvidena globa v višini 83,46 evrov. Kot prekršek seveda ne šteje parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru ali taborjenje na zasebni površini v skladu z dogovorom z lastnikom.

Po 18. členu Zakonu o varstvu javnega reda in miru stori prekršek, kdor kampira na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika. Za prekršek je predpisana globa 83,46 evra. Ta določba prepoveduje kampiranje na mestih, ki za to niso določena. Kampiranje pomeni taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. V praksi to pomeni, da mora tisti, ki želi kampirati izven mest, ki so za to določena, pridobiti soglasje (zadostuje ustno dovoljenje) lastnika zemljišča.
vir: policija.si

V TNP-u znaša globa zaradi nedovoljenega prenočevanja 100 € oziroma 50 €, če jo kršitelj plača v osmih dneh. Nadzor državljanov na Facebooku ni nič novega.

Na Hrvaškem je zagrožena kazen med 2.000 – 15.000 HRK (266 – 2.000 €). Plačilo na mestu, lahko turistični inšpektor globo zniža na 1.000 HRK (133 €).

Večina evropskih držav divjega kampiranja z zakonodajo ne dopušča, čeprav kazni v praksi dosledno ravno ne izdaja. Izjema so nordijske države, ki zagotavljajo prosto svobodo gibanja v naravi, in s tem tudi dopuščajo divje kampiranje.

20 najboljših mest za šotorjenje po izboru Red Bull-a.

Pitch up on a ledge

Pitch up on a ledge

Pitch up in the desert after a bike ride

Pitch up in the desert after a bike ride

Priporočila:

  • Če je le možno, pridobimo dovoljenje lastnika zemljišča.
  • Bivak ima prednost pred šotorom. Je več možnosti, da se izognemo globi samo z opozorilom.
  • Izberemo prostor, ki ni vsem na očem.
  • Bivak postavimo na noč in ga zapustimo zgodaj zjutraj.
  • Ne razkomotimo se preveč.
  • Prostor zapustimo takšnega, kot je bil pred nami.

Leave a Reply